Dingen waar ik blij van word dag 4: ochtends dompelen in koud water

Wat: ik probeer 3x in de week ochtends te zwemmen in een natuurplas. Nouja, zwemmen is een groot woord. Onderdompelen bedoel ik meer.
Want: ik las er een keer over in de Flow: natuurzwemmen. Hoe fijn is dat, dacht ik toen. Maar toen dacht ik meteen daarna, zoals bij veel dingen, geen tijd voor. Maar toen deed ik dus mee met de nieuwsjaarsduik op 1 januari en ik vond dat zo lekker dat ik dacht: ik ga dit vaker te doen.

Dat wou ik dus ook echt doen, in de maand januari. Maar ik werd een beetje ziekig, de kinderen werden wat ziekig, en nouja, het is inmiddels februari, ik had het nog steeds niet gedaan, maar deze week met het mooie zachte weer dacht ik: oja, oja! Ik kan natuurlijk ook nog gaan dompelen in koud water!

Afgelopen zondag en maandag ging ik dus ‘s ochtends naar een natuurplas aan de rand van de stad Groningen. Zondag ging het op zich prima. Ik deed eerst even een warming up, ik haalde even diep adem en liep het water in. Ja, het was koud, en ik moest ook wat wennen. Ik ging eruit, ik haalde even weer diep adem, en ik liep er weer in.

Maandag nam ik de kindjes mee (nee nee, ze gingen niet in het water) en besloot ik ook meteen: Des, niet er meteen uitgaan, maar rustig blijven ademhalen. Ik had namelijk een artikel in de Happinez gelezen met wat ademhalingstechnieken van Wim Hof, dus ik besloot daarmee aan de slag te gaan.

Zodra je het water in gaat is het uiteraard koud. Ik voel het meteen in mijn benen, ik wil heel snel ademhalen en er het liefst snel uitgaan, maar dit keer bleef ik dus in het water en haalde ik 30 keer heel diep in en uit. En toen werd het nou ja niet warmer maar wel draaglijker. Ik ben wat heen en weer gaan dobberen, wat met het zand in het water gaan spelen, ik stond even op, en vervolgens ging ik er weer met mijn hele lichaam in. In de tussentijd bleef ik diep in en uit ademen en focuste ik me vooral op het nu.

En waarom ik hier dus ontzettend blij van word: de hele dag door heb ik zoveel energie. Ik voel me opgewerkt, levendig, ik voel de energie door mijn lichaam stromen. Helaas zit ik nu in the time of the month anders was ik morgen weer gegaan.
Extra blijmakers: iets van mezelf, wat ik alleen doe en waar ik blij van word. Dat vind ik dus heel fijn, dat het iets van mezelf is. En ook heel leuk: publiek die kijkt en de leuke gesprekken die je hebt met ze. Bij de natuurplas zijn er wandelaars, hardlopers, mensen die hun hond uitlaten en die vinden het maar al te interessant: zo’n vrouw die zich uitkleedt en vervolgens het water inrent. Ga je het echt doen, vroeg een vrouw? De reacties zijn louter positief en leuk: wat stoer, wat dapper, en ik wil dat ook!

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store