Dingen anders doen (want waarom ook niet tijdens corona)

Het duurde zo lang tot de bieb open mocht dat ik toch maar besloot wat boeken te kopen. Naast wat dichtbundels (mijn nieuwe hobby) kocht ik ook het nieuwe boek van Lianne “Dingen anders doen, kleine gewoonteveranderingen voor een nog leuker leven”.

Nou was ik wel weer toe aan een goed zelfhulpboek, en al helemaal als het gaat over gewoontes afleren of juist een gewoonte met positief resultaat toevoegen in mijn leven (dat laatste werkt het beste weet ik inmiddels).

Ik hou van dit Lianne en al helemaal van dit boek (dat ik in nog geen dag uitlas incl het gratis e-book dat je kunt downloaden) en ik zal jullie zeggen waarom:
- Lianne is lekker nuchter met tegelijk een openminded kijk op spiritualiteit (via haar leerde ik Galadarling kennen en het boek Light is the new Black van Rebecca Cambell, en geloof me deze 2 schrijfsters zijn 1 en al spiritualiteit).
- Lianne is niet perfect, geen social influencer met tig volgers maar gewoon een normaal mens als jij en ik, en ik heb dat nodig. Want ik word gek van al die social influencers die alleen maar lopen te alignen of zichzelf na een burnout meteen coach noemen met een online programma waar je 400 euro voor moet betalen om mee te doen.
- Li heeft gewoon een grote mensen baan en schrijft erbij en ik hou daarvan want ik kan daar mee relate-en. Goed, ik heb dan geen baan waar ik voor betaald word, maar ik schrijf er ook bij. Ik heb een mooie online wereld om me heen verzameld( jullie, mijn liefste lezers, mijn liefste instagram volgers), en ik heb ook een offline wereld, LOML, de kids, mijn beste vriendinnen waarvan geen 1 ook maar iets heeft met het internet, behalve misschien mijn zusje, en dat scheelt, dat helpt. Die combi van online en offline heeft Lianne ook, en het is een fijne middenweg.

In dingen anders doen legt Lianne nuchter en duidelijk uit wat een gewoonte precies is, waarom een gewoonte wel of niet helpt, wat het patroon is van een gewoonte (signaal-routine-beloning), ze geeft nuttige tips en blijft ze herhalen dat ook zij niet perfect is en dus de ene dag wel sport, en de andere dag lui op de bank ligt. Dat is niet erg. Dat mag. Sterker nog: dat falen is niet falen maar gewoon oefenen. Het opbouwen van je trackrecord.

Dat je gewoontes niet meteen groot moet aanpakken(ja hallo, aangenaam kennis te maken), maar ook gewoon klein mag beginnen. Dus niet “ik ga vanaf nu nooit meer schreeuwen tegen de kinderen” maar “ik ga mijn best doen om niet te schreeuwen en als ik dat eens wel doe dan maakt dat mij niet meteen een slechte moeder”.

Hoofdstuk 14 “je hoeft niet alles te veranderen”, dat doe ik ook niet”, vind ik super fijn. Hierin beschrijft Lianne waarom het juist belangrijk is om sommige dingen niet te veranderen. Omdat het je teveel moeite kost, terwijl het weinig opleverd. Omdat je er geen zin in hebt. Ik besloot om mijn “minder goede gewoontes” eens op te schrijven:

  • koffie drinken: net als Lianne ben ik gek op koffie en nu tijdens ramadan mis ik het ook als een malle. Ik ben pas laat gaan koffie drinken, een beetje van mijn zusje afgekeken, en we hebben nu een fantastisch koffie apparaat en ik heb zelfs een chemex aangeschaft waarbij ik lekker slow coffee maak, in het moment, lekker aan het tuttebellen, zoals Lianne dat mooi zegt.
  • series kijken: ik vind het heerlijk om Netflix aan te zetten en weer Friends te kijken die ik al honderd keer heb gezien, maar dat geeft niets, want ik ontspan erbij. Ik hoef niets te doen, gewoon te kijken. En te lachen. LOML en ik zijn nu voor de DERDE keer The Wire aan het zien (hbo), wat ons betreft de beste serie ooit, en zelfs nu ontdek ik weer mooie dingen bij bepaalde scenes.
  • pinterest: ik kan soms echt denken “en nu ga ik even op de bank liggen met mijn telefoon doelloos door pinterest scrollen”. Ik ben gek op pinterest. Al die mooie plaatjes van mooie bossen, mooie keukens, lekkere recepten, mooie mode plaatjes. Al dat moois dat de wereld te bieden heeft. Ik krijg er inspiratie van, ik ontspan ervan, ik vind het gewoon leuk. Verstand op 0 en lekker scrollen (en beter door pinterest dan door de perfecte instafeeds).
  • bakken/koken (maar eigenlijk bakken): ik heb een tijd gedacht dat dit een afleiding was, jeetje Des, je kunt ook gewoon mediteren dat is pas goed. Maar ik beleef echt zoveel plezier aan bakken. Ergens zin in hebben, een recept zoeken, het bakken (met de kids), het in de oven doen, wachten, proeven, eten met de kinderen, en ik geef daarna al-tijd alles weg, aan vriendinnen, familie of de buren, die er weer heel blij mee zijn (de appjes die ik altijd krijg “het was weer heerlijk!”), ik vind het geweldig. Waarom moest ik hier ook weer zonodig mee te stoppen?
  • goed, dit laatste puntje is iets waar ik een beetje moeite heb om het hier out in the open op het wereldwijde web te zetten, maar tegelijkertijd, jullie kennen me, ben ik ook van de eerlijkheid. En ik wil ook van de beeldvorming af. Want waar Lianne gewoon in haar boek schrijft dat ze houdt van een wijntje zo af en toe, en waar waarschijnlijk niemand over zal vallen, vind ik het toch vreemd dat we in Nederland (of all countries) niet zomaar durven zeggen dat een jointje zo op zijn tijd heerlijk is. There. I said it. Als de kinderen uit logeren zijn dan vind ik het heerlijk om een joint op te steken. Ik neem max3 trekjes, dat is genoeg voor deze mama om heerlijk stoned op de bank te hangen. Ik ontspan, ik kom in een heerlijke vibe, er borrelen creatieve ideetjes in mijn hoofd, dingen die in mijn leven spelen worden duidelijker en ik slaap dieper.

Het voelt goed om dit zo neer te zetten. Het mag, het is niet erg, het maakt mij mens, het helpt mij milder naar mezelf te kijken. “Kijk Des, als je het zo allemaal neerzet valt het best mee met je zogenaamde slechte gewoontes”.

Misschien ook een leuke opdracht voor jullie?

Koop het boek bij je lokale boekhandel en download het gratis e-book hier.

Maar ook, omdat ik Des ben, en het ook wel fijn vind om aan mezelf te werken, morgen een deel 2. Want ja tuurlijk zijn er gewoontes die ik ook heb waarvan ik denk kan beter Des.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store