Dingen anders doen: deel 2

De eerste paar weken van corona quarantaine vond ik heerlijk. Ik heb zo genoten van mijn gezinsbubbel. Er was geen haast, want we hoefden nergens heen, er was daardoor ook geen sprake van tijd, we konden van alles doen (en tegelijkertijd ook niet) dus ik had geen last van schuldgevoelens als ik niet ging sporten, en tegelijk hadden we een heerlijk ritme: ‘s ochtends school en wandelen, ‘s middags sliep nr3 en speelden de jongens op de playstation, en in de namiddag ging ik koken en gingen we weer naar buiten. Die combinatie van thuis en toch buiten en school en ook gewoon lekker computer spelletjes spelen, ik vond het heerlijk.

En ik merk dat ik daar iets van verlies deze afgelopen dagen. Logisch ook. De scholen zijn weer open dus we moeten weer ergens op tijd zijn. En ook weer op tijd naar bed. En nu langzaam maar zeker weer alles open gaat, wat natuurlijk ook heel fijn is, merk ik bij mezelf ook een kleine druk. Ik moet nu ook weer gaan sporten. Ik moet op tijd ergens zijn. Ik moet dingen doen. Dingen aanpakken.

Ik merk dat ik weer in een kleine haast ritme zit. De “kom op jongens” , “nee NU aankleden” en “SCHIET NOU EVEN OHOOP”, roep ik steeds vaker terwijl ik juist tijdens die eerste weken quarantaine bedacht dat ik dat niet meer wil doen.

Tijdens het lezen van “Dingen anders doen” bedacht ik daarom dat een goed begin van de dag wel zou helpen. Een ochtendritueel zonder haast, zonder druk.

Nu gaat het zo: ik word wakker en ik sta meteen aan. Wat moet er gebeuren vandaag, wat moet ik allemaal doen, wat moeten de kinderen doen, moeten er boodschappen worden gehaald, wat gaan we eten, enz enz.

Let wel, en ik overdrijf niet, deze vragen gaan meteen door mijn hoofd zodra ik mijn ogen open doe.

Het gaat om dat uitgerust wakker worden. Daar zit mijn punt. Ik word niet uitgerust wakker. Ik slaap wel goed, maar ik word of te vroeg wakker (door de kinderen) of ik word wakker met mijn hoofd meteen aan.

Mijn ideale doordeweekse ochtend verloopt zo: ik word uitgerust wakker, ik maak me rustig klaar, ik drink mijn water met thee en gember, ik maak ontbijt voor de kinderen , en terwijl zij gaan eten maak ik een koffie voor mezelf. Dan aankleden, kinderen klaarmaken, ze naar school brengen en de dag is begonnen.

Ik wil dus een nieuwe positieve gewoonte creeeren. En daarvoor heb ik ten eerste een duidelijk signaal nodig waarmee ik de ochtend rustig begin.

Voor mij is dat de wekker om half 7 zetten. Dan zijn (vaak) de kinderen nog niet wakker, waardoor ik dus zelf de tijd heb om rustig wakker te worden. Als ik mijn wekker uitdoe van mijn telefoon, kan ik meteen de Calm meditatie app aandoen (routine). Deze heb ik jaren terug gekocht en altijd plezier mee gehad, maar een jaar later niets meer mee gedaan. De Calm app heeft korte meditatie oefeningen. Door meteen ‘s ochtends in bed al kort te mediteren sta ik niet meteen aan met tig vragen in mijn kop.

Wat ik misschien ook zou kunnen doen is de avond ervoor al op te schrijven wat ik allemaal moet doen in de ochtend (ook weer een routine). Vaak is het helemaal niet veel, maar dan is het in ieder geval al uit mijn hoofd.

De beloning van dit alles is natuurlijk een fijner begin van de dag, met meer rust, minder geschreeuw en veel minder haast.

Ik ben er vanochtend mee begonnen en ik vind het echt heerlijk! Ik kon ook nog eens extra rustig aandoen omdat ik gisteren al met LOML afsprak dat hij de kids naar school zou brengen.

Kortom, deze nieuwe gewoonte ga ik eens even 30 dagen proberen. En daarbij een note2self: accepteer ook als het eens niet gaat (bijv nr3. die 6 uur wakker word).

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store