Van die boeken die je leven kunnen veranderen, hou ik van he.

Galadarling bijv, wat ben ik blij dat ik haar jaren geleden heb ontdekt via Lianne heb ontdekt toen ze nog een beetje ehm, nuchter was (zie haar instagram), ik heb echt heel veel aan haar blog gehad. The secret, ook al zo’n boek, na het lezen van dat boek realiseerde ik me hoe ikzelf alle negatieve shit in mijn leven heb gebracht.

Waar ik heen wil, nog een boek dat mij geholpen heeft laatste tijd is het alom geprezen boek “De Cyclus Strategie” van Maisie Hill. Lang verhaal kort: het boek helpt je je menstruatie beter in te zetten in je leven door beter te herkennen in welke “fase” je van je cyclus zit. Nou goed, jullie kennen mij, ik ben nooit heel goed in het aanprijzen van boeken (ik kom nooit verder dan: lees dit boek, het is echt heel erg goed!), dus hier wat puntjes erover:

  • ik heb het boek een tijdje geleden geleend van de bieb dus ik heb het niet meer in huis (ik ga het wel kopen trouwens, want het is zo’n handig naslagwerk). Maar in het boek was dus een heel hoofdstuk gewijd aan wat er allemaal met je hormonen/hersens gebeuren als je moeder bent geworden, en dan heb ik het voornamelijk over het eeuwige *zucht* slaaptekort. Het heeft mij zoveel zachter naar mezelf doen kijken. Ja verdorie Des, vind je het gek dat je dingen vergeet, dat je een stuk bozer kan doen dan “normaal”, dat je de dagen grotendeels doorkomt alsof er alleen maar mist om je heen zit, het komt dus daardoor. En nee, het is geen excuus, maar ik begrijp door dat hoofdstuk nu veel beter waar het vandaan komt en dat het gewoon normaal is als je eenmaal moeder bent geworden.
  • ik deed het al een tijdje maar door het boek nog beter. Elke dag hou ik bij hoe ik me voel inclusief alle lichamelijke ongemakken die erbij horen. Voel ik me goed, gelukkig, creatief, heb ik zin om mensen te zien, of juist niet, heb ik zin in sex, of meer zin in knuffelen, en heel belangrijk lieve mensen: hoe ziet je afscheiding eruit? waterig, slijmerig, meer wit, meer droog? Heb ik buikpijn, is mijn buik meer opgezwollen, stink ik, slaap ik goed of juist niet goed? Alles hou ik goed bij. Het boek raadt je aan om ook elke dag je temperatuur te meten, maar dat doe ik dan weer niet, het is dus wel een tip.
  • het boek heeft me geleerd hoe machtig mooi het is om vrouw te zijn. Wat een geweldig lichaam we hebben. Ja, ok, we kunnen dragen, baren, uitwerpen, moederen,voeden, goed. Maar hoe bijzonder is de vagina jongens??(of nee: MEISJES??)(of nee: IEDER DIE ZICH AANGESPROKEN VOELT??). Dat de clitoris bijvoorbeeld alleen bedoeld is voor het genot van de vrouw? Hoeveel zenuwuiteinden dat mooie knopje heeft? En trouwens:de clitoris is niet alleen dat knopje, maar veel meer (en veel groter ook) dan dat.
  • En wist je ook (ik niet) dat zodra je heel hard en teveel sport, en je dus niet meer ongesteld wordt, dat dat eigenlijk een beschermingsmechanisme van het lichaam is die eigenlijk zegt “ho, eens even, je kan nu niet een baby krijgen dus ik stop je menstruatie even”. oh men, ik heb zoveel respect gekregen voor mijn lichaam gekregen.
  • op dit moment ben ik ongesteld, dit heet de winter periode. Ik was gisteren aan het sporten en na 15 minuten fanatiek bezig te zijn lukte het voor geen meter. Alles van mijn lichaam zei stop ermee. en dat deed ik dus ook. want ja het kan fijn zijn om te sporten als je (juist) ongesteld bent, maar je kan daarvoor beter “de lente fase” gebruiken, dan heb je meer energie. De winter periode is even terug naar jezelf, even geen mensen zien (ik had te laat veel sociale dingen gepland deze week en ik merkte dat ik daar echt moe van werd, en dat heb ik dus “normaal gesproken” niet). Kortom: het is zo fijn en super handig om naar je agenda te kijken en te zien ok, dan is mijn evaluatie, dus lente, dus plan ik die week lekker in met afspraken, want ik zit volop energie. Of dan is het “zomer” en dan weet ik dat volop creativiteit zit, tijd om aan mijn hobbies te werken.
  • nog een dingetje: belangrijk om te weten is dat je hele hormoonhuishouding en je cyclus niet alleen stappen maken voor deze maand, maar ook voor volgende maand, en weer die maand daarna.
  • kortom: koop of leen dit boek lieve mensen. Het gaat je leven veranderen, echt.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store