Ik kwam op het blog van Susannah, een geweldige blog van iemand die schrijft zoals het in mijn ogen moet zijn: met de nodige humor, zelfspot en hier en daar een stukje waarheid. Het is jammer dat ik haar nu pas heb ontdekt want ze schrijft al een tijdje, maar ik hoop dat ze nog lang blijft schrijven.

Helaas, denk ik, is haar laatste stukje alweer augustus, en dat is een tijd geleden. Goede, en vooral leuke, bloggers als Susannah sterven uit. Wat overblijft zijn social influencers die denken leuk te schrijven maar die tussen de regels door je gewoon beinvloeden om ook iets te kopen bij Nakd of je te zeggen dat je geen buikje mag hebben, ook al heb je een kind gebaard, hoe durf je! (foei dit is niet leuk van je Des).

Enfin, Susannah houdt van lijstjes. Lijstjes zoals de awesome list, maar ook de “42 dingen die ik wil doen voordat ik 43 ben” lijst.

Ik hou zelf ook van lijstjes. En natuurlijk had ook ik een bucketlist, zoals iedereen die had. En ook ik was zo stom om er op te zetten: een wereldreis, parachute springen enz. Ik had dingen er op moeten zetten zoals Susannah, simpele dingen zoals naar een museum gaan, iets koken, alleen op vakantie, zoiets.

Dat is de kunst van een goede bucketlist denk ik, je moet er iets op zetten dat je uitdaagt, maar ook iets wat realistisch is. Ik heb 3 kleine kinderen, iets als “een wereldreis” zou niet realistisch zijn, net zoals “alleen op vakantie”, of “urenlang ‘s nachts met mijn lief praten”. Dat gaat niet (mijn man en ik zouden in slaap vallen).

Nou heb ik wel dingen gedaan waarvan ik het leuk vind dat ik ze heb gedaan (gelukkig) en die ook wel op mijn bucketlist zouden kunnen staan. Bijvoorbeeld frans studeren in Parijs (gedaan), alleen op vakantie (gedaan), vrijwilligerswerk (gedaan, heel veel), en urenlang ‘s nachts praten met mijn lief heb ik ook gedaan, wel jammer dat het niet mijn huidige lief is maar, blijkt later, een gestoorde ex, maar goed.

Ik ben 35 en ik weet inmiddels: zo’n lijstje is leuk, en helpt je ergens aan herinneren namelijk, dat je gewoon doelen moet stellen, maar je moet ook gewoon zijn. Gewoon zijn, in het nu, en tevreden zijn met het gewone, het burgerlijke, het bijna saaie. Dat alleen al is een doel op zich.

Toch vind ik het wel leuk, zo’n lijstje. Gewoon voor de gein, al is het maar omdat ik nu al weet dat ik 1 doel al heb gehaald (hah!). Gewoon een klein lijstje, van 10 dingen die ik wil doen volgend jaar, 2019. Komtie:

  • nieuwsjaarsduik (die ga ik doen! Ik heb me al opgegeven!)
  • koken voor vriendinnen
  • een nichtjes date plannen
  • naar een museum gaan (heb ik al te lang niet gedaan)
  • meedoen met een ayahuasca vrouwen ceremonie
  • een Vet Goeie Film zien (die heb ik, volgens mij, dit jaar niet gezien. Was Moonlight nou dit jaar of vorig jaar?)
  • naar New York gaan (deze is een gevaarlijke, ik weet het, zeer uitdagend, want met wie, en hoe lang en hoe dan? Maar ik zet het er gewoon op. Voor de gein!)
  • met mijn besties een lang weekend weg gaan (which reminds me: we zouden vanaf november een vast bedrag sparen)
  • iets doen met mijn boek. Iets. (iets is een zeer breed begrip, I know).
  • sparen voor Gucci loafers (ik vind ze zo mooi!)

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store