Vorig jaar trad Beyonce op bij Coachella. Zoals de rest van de wereld zat ik op het internet te struinen naar illegale (ik weet het, ik weet het!) downloadjes voor het optreden. Snel moest je zijn, want ik hoorde al van een vriendin dat ze er allemaal binnen no time afgehaald werden. Geluk had ik, want: nr3 deed een lange middagdut weet ik nog wel, en: ik vond een linkje waar ik het hele optreden kon zien. Ik dacht: een liedje of 3, 4 doet ze misschien, maar ruim 1 uur trakteerde Bee de beyhive op een ongelofelijk, wat mij betreft, onvergetelijk optreden.

Ik dacht regelmatig terug aan het optreden, deed soms wat pogingen om het terug te vinden, nergens natuurlijk. Ik hoopte stiekem dat ze het optreden ooit eens op Tidal zou zetten. Gelukkig werd ik beloond op het allerbeste: een docu op Netflix onder de naam Homecoming. Ik realiseerde me deze week (en het is nog maar dinsdag dus you do the math) dat ik al een paar keer de docu heb opstaan thuis of het anders beluister in de auto dus natuurlijk moet ik hier wel een stukje over schrijven. Want waarom ik zo fan ben van deze docu?

 • Beyonce geeft al jaren geen interviews meer. Communiceren met de trouwe fans (IK!!!!) doet ze via haar muziek, zoals we inmiddels allemaal wel weten van haar laatste album Lemonade en dus ook via deze docu. Een ode aan de black culture, en niet de minste ook. De choreografie. Het orkest. De drumline. Het zwarte volkslied dat ze zingt. Het is eigenlijk bijna raar dat dit nooit eerder is gemaakt.
 • de eenheid in eigenlijk alles: de outfits van de achtergrond danseressen. De piramide waarop iedereen staat. De dansjes van bijvoorbeeld het nummer Partition of Flawless. Ik hou er van.
 • de glimlach van Beyonce tussendoor. Het einde van bijvoorbeeld het nummer 7/11. Of het begin van dat nummer. Of die mooie lach naar Jay Z tijdens Deja Vu. Misschien iets kleins maar ik wil graag geloven dat Beyonce dan oprecht geniet van het optreden.
 • de twee vollere achtergrond danseressen die het podium krijgen tijdens het nummer Baby Boy. Yesssss Bee, laat ze maar shinen!
 • het orkest, de marching band, de bzzzz drumline: allemaal op de achtergrond maar ze MAKEN dit hele optreden hoor.
 • de choreografie:samen met nr3 doen we graag de dansjes na bij het kijken van de doco. Lukt aardig.
 • hoe ze het doet, ik weet het bij god niet. Acht maanden na het baren van een tweeling (!!) dit optreden geven, alles zelf bedenken (van de planken van de piramide tot de kleding van elk personage), oefenen voor de dansjes en tenslotte nog gewoon keigoed zingen, deze vrouw is super.

Mijn lievelingsliedjes/momentjes/dansjes dan nog even?

 • Sorry: ik zal niet ontkennen dat ik regelmatig door het huis zing “balls, suck on my balls bitch”.
 • het einde van Drunk in Love, als ze met zijn allen op het podium staan.
 • het einde van Diva, het dansje van everybody mad: yesssss!!
 • het begin van Flawless.
 • Party! De dansjes, de muziek, het orkest, Beyonce hoeft tijdens haar pauze geen zorgen te maken over het podium wat mij betreft.
 • Vanaf Mi Gente tot Deja Vu: ik vind dit het beste gedeelte van het concert. Ik heb ook echt het gevoel dat iedereen op het podium hier intens van geniet, dat ze echt plezier hebben.
 • En natuurlijk Destiny’s Child. Ook Michelle die heel erg haar best doet (…)

Lyrisch ben ik, een beetje overdreven misschien, maar oh wat ben ik fan. Is er dan helemaal geen kritiek, Des? Nou vooruit: een beetje jammer vind ik het dat Beyonce haar after preggo buikje niet gewoon laat zien.

Ik heb altijd wat achter de hand waarvan ik weet: als ik dit luister of lees dan krijg ik weer volop energie. Een boek. Een quote waar ik een printscreen van heb gemaakt. Een mooi plaatje. Een fijne herinnering die ik opgeschreven heb. Een liedje. En Beyonce’s Homecoming hoort daar vanaf nu ook zeker bij.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store