Laatst keek ik de docu “becoming” van Michelle Obama. Michelle hoort toch wel in het rijtje thuis samen met Beyonce, Oprah en meer van deze queens.

Het boek had ik al gelezen, aanrader want Michelle schrijft heel fijn (niet een aanrader als je hoopt op wat dirt trouwens).

Op een gegeven moment bespreekt Michelle met, nog zo’n queen, Gayle King, dat ze in relatietherapie ging met, oh je kent hem vast wel, haar man Barack.

Michelle zei hierover “er was natuurlijk niets mis met mij. Ik was niet degene die gefixt moest worden, dat was Barack”. En toen zaten ze bij de therapeut en toen zei Barack tegen Michelle “maar waarom praat je tegen mij?”. Ik vond dit een heel herkenbaar stukje.

Vooral als Michelle zegt dat het moeilijk kan zijn, twee verschillende levens in een relatie.

Twee karakters. Twee banen (de ene is president). Alle camera’s op je. It’s hard, zegt Michelle, en hoewel LOML en ik natuurlijk bij verre na niet zo’n leven hebben (al gedraag ik me thuis wel als een first lady), voel ik het ook zo.

Een relatie hebben, houden, goedhouden, een huwelijk, met jonge kinderen, slaapgebrek, is soms gewoon verdomd moeilijk.

Rekening houden met. Jezelf ook niet kwijt raken. Vertrouwen hebben in. Je ego niet laten spreken. Lief zijn voor jezelf, maar ook voor de ander. De ander wat meer gunnen, maar jezelf ook. Weer dat zelfde cirkeltje, ja maar jij zei, nee, ik dacht dat je bedoelde dat, enz, enz. Zeker nu tijdens corona waar LOML en ik nog nooit zo lang bij elkaar waren en we soms behoorlijk knallen denk ik wel eens, Des, 36 jaar, 8 jr getrouwd, 12 jaar samen: ik vind dit echt moeilijk.

Wat ik nog meer geweldig herkenbaar vond is wat Michelle geleerd heeft van relatietherapie. Het is niet Barack zijn taak (naast het presidentschap..) om haar gelukkig te maken.

Dus toen Sasha en Malia nog klein waren en Barack zei” ik ga even sporten”, dacht Michelle “ hoe kan jij sporten met 2 kleine kinderen?”.

(dit was zo herkenbaar, hoevaak ik dit niet denk bij LOML).

En toen dacht Michelle, “ik ga ook sporten”.

En dat is echt een belangrijke les. Dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Dat klinkt zo logisch, maar op het moment dat ik denk“ waarom doe jij nou zo moeilijk”, denk ik eigenlijk “maar wat wil ik dan dat hij doet”, en is mijn eerlijke antwoord daarop “mij mijn zin geven en mij dus gelukkig maken”.

En zo werkt het niet in het leven, kennelijk. Ja, van die Michelle, daar leer je nog wat van.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store