Anderhalf week mijn haren niet gewassen

Zaterdag, ‘s ochtends vroeg. Ik zit op de grond, drink mijn kop koffie.
Anderhalve week nu.
Anderhalve week mijn haren niet gewassen.

Dat moeders geen tijd hebben om te douchen vind ik soms een beetje overdreven. Toen nr3. nog niet liep deed ik hem met wat speelgoed in de badkamer. Toen ik alleen 2 kinderen had, deed ik hetzelfde met nr2. Douchen gaat wel, je moet alleen soms een beetje creatief zijn.

Ik neem een slok van mijn koffie. Hoe kan het dan dat ik nu zolang mijn haren niet heb gewassen? LOML was nog thuis, weet ik nog. Zo druk was het niet deze week. Ik had heust wel kunnen douchen. Maar ik besloot gewoon om het niet te doen. Ik maakte de keuze om op de bank te liggen, languit, een boek te lezen.

Mijn haren zijn vet. Los durf ik het niet dragen. Droogshampoo helpt niet meer. Ik zucht.

Ik kijk om me heen. Nog maar acht uur ‘s ochtends maar de woonkamer is nu al een puinzooi. Legoblokjes overal. De kussens op de grond, alweer. Nr2. zit te miepen, ik wil een andere trui aan mama. Nr1. wilt graag nu zijn horloge hebben (ik: serieus, echt nu? hij: ja nu mama, hoognodig). Nr3. wijst naar zijn speen, maar ik wil hem juist een beetje van de speen af hebben.

Ik zucht nog eens. Wat te doen, vraag ik mezelf af. Ik zie dat de zon schijnt. Naar de stad dan maar. Ik heb nog onesies nodig voor de jongens, handig voor bij het zwemmen. Het is nog vroeg, dan is het nog lekker rustig in de stad.

We gaan met de bus. De broers maken ruzie wie er op het knopje mag drukken, nr3. kijkt zijn ogen uit. Wowwww, hoor ik hem meerdere keren zeggen.

Het is echt rustig in de stad. De broers lopen voor me uit. Ik koop twee onesies. Daarna gaan we even een broodje eten. Fresh Today hoor ik goede verhalen over, vooral voor gezinnen. Het is waar: er is een speelhoek, er zijn boeken, en ze hebben een kidsmenu: bananenpannenkoeken. Het valt in de smaak. Alledrie eten ze alles op, en nog een smoothie.

Nu zijn we thuis. Nr3. slaapt. Nr2. kijkt tv. Hij is moe, ik weet het wel, daarom is hij zo vervelend. Nr1. zit lego te spelen. Twee vriendjes komen straks langs. Ik wist niet zeker of ik het moest doen, maar hij wou het zo graag. Ik wil zo graag mooie herinneringen voor ze maken, dat hij later denkt “altijd konden vriendjes bij ons thuis komen, reuze gezellig!”. En dat hij ook denkt “mijn moeder had altijd schoon haar”.

Vanavond ga ik echt mijn haren wassen.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store