Bag lady you gone hurt your back
Dragging all them bags like that
I guess nobody ever told you
All you must hold onto
Is you, is you, is you.

Ben je afgevallen? Het is een vraag die ik vaak hoor de laatste tijd. Een moeder van de school. Laatst op een verjaardagsfeestje. Mijn tante. Mijn vriendin uit Rotterdam. Ben je afgevallen? Je bent wel afgevallen, zeg.

Ik ben niet afgevallen, niet in kilo’s tenminste. Of nouja, de laatste zwangerschapskilo’s zijn er wel af, maar dat is al een tijd geleden gebeurd.

Ik train nu anderhalf jaar met een pt. Verder let ik veel op mijn eten. Tijdens de ramadan voor de zomervakantie ging het snel. Pas laat in de avond eten zorgde ervoor dat ik al vol zat van een bakje kwark. Ik propte nog wat fruit naar binnen en vervolgens ging ik naar bed.

Ik merk het aan mijn kleding. Een broek die ik gekocht heb vlak na de zwangerschap van nr3. Toen kreeg ik hem nauwelijks dicht, nu zit hij mij te los. Spijkerbroeken zitten een stuk beter. Ik heb minder last van mijn rug, voel me sterker in mijn eh “core”. Dat komt door het trainen, met vele dank aan mijn pt die mij elke week sloopt, op een goede fijne manier.

Ik ben dus niet afgevallen, maar wel gespierder geworden, en ik denk dat dat mensen is opgevallen.

Het is precies goed zo. Ik heb een prachtig mooi lijf, kleding zit mij goed, ik voel me gezond, hier en daar zijn nog de nodige vetkwabjes, maar dat geef niets. De zwangerschapsstrepen op mijn buik zijn een stuk lichter geworden, ook dat geeft niets. Een van de mooiste dingen van mijn lijf vind ik mijn buikje, het huisje van 3 kinderen, ik ben er zo ontzettend trots op. Dat mijn lichaam in staat is geweest om 3 gezonde kinderen te dragen en te baren.

Ik voel me ook lichter. Lichter omdat die zwangerschapskilo’s eraf zijn, misschien ook wel lichter de ik de bags niet meer meezeul. Ik heb ze los gelaten. Ik moet verder.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store