Om wat meters te maken met mijn boek is het natuurlijk zaak om te gaan schrijven. Veel te gaan schrijven.

Als de kinderen op bed liggen hebben mijn man en ik tijd om samen te zijn. Ik wil dan niet schrijven, bovendien kan ik me toch niet concentreren, mijn man kijkt tv, ik heb geen passende oordopjes, ik heb elke keer het gevoel dat ik ook bij mijn man in de woonkamer moet zitten, want dit is vast ongezellig wat ik doe, kortom: ik help er niemand mee door ‘s avonds te schrijven. Mezelf vooral niet.

Dus ga ik schrijven in de middag tijdens het middagdutje van nr3. Of, zo bedacht ik me, kan ik de wekker zetten om 6 uur en dan, als ik geluk heb, een uurtje achter mijn laptop zitten.

Dat moet ik wel kunnen, dacht ik. Er waren tijden dat nr3, gerust om half 4 klaarwakker was, dan kon ik dit toch ook wel? En 6 uur, dat is maar een half uurtje voor half 7, en er zijn ook dagen dat de kinderen op dat tijdstip wakker werden.

Enige voorbereiding is belangrijk. Zo zette ik mijn laptop klaar, mijn roze warme zachte badjas lag naast mijn bed zodat ik die meteen aan kon doen in plaats van eerst naar de badkamer, het licht aandoen, shit de kinderen worden wakker, enz enz.

Ik was er klaar voor.

Dacht ik.

Ik zou er maandag mee beginnen en de waarheid is dat het me nog niet 1 keer gelukt is. Ik ben, zo blijkt dus, met geen mogelijkheid uit bed te krijgen. Zodra de wekker gaat wil ik maar 1 ding: die gdvrdmme klote-wekker uitslaan. En me weer omdraaien.

Maandag baalde ik nog dat het me niet gelukt was. Des, zo zei ik tegen mezelf, morgenochtend ga je er echt uit. Je telt tot 10 en dan hup je benen uit bed.

Dinsdagochtend kwam ik nog niet eens tot 10, ik was alweer in slaap gevallen.
Woensdag zelfde verhaal, donderdag werd nr3, om half 6 wakker.

En dat is nog wel het meest verwarrende. Ik word om half 6 wakker, hoor nr3, en ik stap hup, zo uit bed. Alsof het niets is. Ik haal nr3. uit bed, we gaan naar de woonkamer, ik maak een bekertje melk voor hem klaar en ga naast hem zitten.

Goed, mijn ogen voelen dik aan. Ik zou best nog even wegdoezelen. Maar voor de rest: ik ben wakker.

Waarom lukt dit me niet als ik de wekker zet om 6 uur?

Dit experiment duurt zolang het me lukt.
Echt lukt.

Ondertussen heb ik zwaar respect voor Lianne en haar helweek.
En mijn nicht O. die elke ochtend met gemak om kwart voor 6 wakker is. Of, in haar woorden, “als ik heel moe ben word ik om 6 uur wakker”.
Het zit kennelijk niet in de familie.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store