Begin januari heb ik besloten om tot en met maart niets kopen. Geen kleren, geen doelloze aankopen, geen schoenen, geen verzorgingsproducten mits iets op is, geen tijdschriften, enz.

Wat mag ik dan wel kopen? Kadootjes voor anderen. De gewone boodschappen. En etentjes die al op de planning stonden gaan ook gewoon door. Een mens moet ook een beetje leuk leven natuurlijk.

Nou is het alweer februari, dus hoe ging het tot nu toe? Een paar waarnemingen:

 • ik kocht wat kadootjes afgelopen maand. Een housewarming kado voor mijn nichtje. Mijn man was jarig, daar kocht ik ook iets voor. En nr1. is 7 jaar geworden (!!)(stop de tijd!!), en hij kreeg natuurlijk ook een kadootje en we huurden een professionele schminker in voor zijn feestje.
 • in december kocht ik nog twee flared pants in de sale, maar dat is het laatste dat ik bewust voor mezelf gekocht heb (ondertussen heb ik nu 5 flared pants, echt hoeveel kan een vrouw hebben).
 • ik kocht toch wel droogshampoo. Dit mocht eeerst niet van mezelf want ik heb twee sea salt spray in mijn badkamerkastje staan. Ik snap werkelijk waar niet waarom ik daar twee flesjes van heb terwijl mijn haar er gewoon vet van wordt. Ik vond eerst: ik moet die sea salt sprays opmaken. Maar mijn haar wordt daar dus vet van. Het sloeg dus nergens op, die regel van mij, dus ik kocht wel gewoon drooshampoo (wel in de aanbieding, tweede voor de halve prijs).
 • ik kocht de Flow maar met een boekenbon die LOML nog over had.
 • ik had natuurlijk mijn tattoo afspraak in januari, maar deze stond al vast.
 • ik kocht ook een nieuwe bril, maar dit valt een beetje onder medisch zo vermoed ik, want mijn ogen zijn toch achteruit gegaan. Het was wel een bril met een kortingsactie, en het is vooral een mooie bril die ik elke dag draag, dus het is ergens goed voor.
 • ik ging een weekendje naar Rotterdam en daar had ik heel even wat moeite om niets te kopen (kleren vooral). Maar het ging ook door mijn hoofd “Des, dit heb je al” en “heb je dit nou echt nodig Des?”, en uiteindelijk heb ik dus niets gekocht
 • ik heb al twee jaar dezelfde sportbroeken. Twee sportbroeken, die wissel ik met elkaar af. Moet ik een nieuwe, dacht ik, is dat niet handig? Maar de sportbroeken zien er nog prima uit en mocht de nood echt hoog zijn dan heb ik ook nog wat joggingbroeken liggen die ik ook prima kan gebruiken tijdens het sporten. Niet gekocht dus.
 • fijn om te zien hoeveel spullen ik eigenlijk heb. Zo wou ik een notitieboekje kopen, maar ik bleek nog een paar van die gratis te krijgen bij een flow-notitieboekjes in huis te hebben. En nog een oude lege passion planner die ik niet gebruikte, maar nu dus als to do planner.
 • het is een hele fijne geruststelling dat je weet dat je gewoon echt niets nodig hebt. Niets nodig. Ik heb alles al. Ik heb alles al om me een tevreden mens te noemen. Ik vind dat nogal een rijkdom eigenlijk.
 • ga ik dan helemaal niets meer kopen? Ja heust wel, want natuurlijk heb ik ook een verlanglijstje. Ik vind deze stijl zo leuk (een maxi rok met trui en dan mijn dr martens eronder) maarik heb serieus geen maxi rok in de kast, en ik wil een tas voor mijn Ukelele dus misschien vind ik iets leuks op Etsy.

En dan nog even over mijn voorraad kastje verhaal (veel minder eten weggooien, meer producten gebruiken die ik al in huis heb), ook dat gaat heel goed. Ben echt onwijs trots op mezelf. Ik merk echt dat ik veel minder eten weggooi. Belangrijkste tip is vooral het mighty google of pinterest. Gewoon kijken wat je in huis hebt, dat intypen en “recept” erachter en echt de lekkerste recepten komen tevoorschijn. Voordeel is ook nog eens dat ik iets kook wat ik normaal gesproken nooit zou koken, dat ik zo ook eens wat leer (kan nooit kwaad), en dat de kinderen ook nieuwe smaken ontdekken (en dat is helemaal leuk).

We gaan dus gewoon lekker vrolijk verder met deze challenge.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store