2019: wat ik allemaal anders/nieuw/beter deed

Inspiratie van mijn liefste Suus.

  • ik maakte een zine. Toen ik erover las in de Flow dacht ik meteen: dit is een mooi voorstukje voor je boek Des. Want simpel, klein, en lang niet zo’n grote stap als een boek. Dus schreef ik, maakte ik, ontwierp ik, en na 4 weken was er een zine. Dat creatieve proces vond ik zo leuk om te doen, ook omdat het gewoon echt helemaal van mij was. Een eigen project. Dat moet ik vaker doen, dacht ik. En de reacties op mijn zine waren zo positief, zo fijn, zo mooi, dat het me een boost aan zelfvertrouwen heeft gegeven om dan echt eindelijk aan mijn boek te beginnen.
  • ik schreef een boek. Die is zo goed als af, ik ga nu beginnen met herschrijven en dan zelf uitgeven, zelf drukken, zelf versturen. Again: een heel eigen project en van elke stap leer ik en vooral: geniet ik.
  • ik was een stuk minder op social media en dus ook op mijn telefoon. Ik ben volgens mij het eerste half jaar helemaal niet op social media geweest. Na de zomer besloot ik instagram weer te gebruiken voor de verkoop van mijn zine en daar ben ik een beetje blijven hangen, maar wel met balans. De laatste maand heb ik het er weer afgehaald en mijn zusje opdracht gegeven om mijn ww te veranderen, ik ben er weer klaar mee.
  • ik kookte en bakte heel veel: en daar heb ik, again, ook zo van genoten. Dat ik een heel kerstmenu bereidde bijvoorbeeld, ik vind het nogal wat voor iemand die als studente leefde van pasta pesto. Ik vind koken echt LEUK om te doen, bijna mindfull en dan het voorschotelen aan de mensen die ik liefheb, ja geweldig. En dan de reacties ook, vooral van mijn man die dan een hap neemt en vervolgens proeft en zijn duim in de lucht “echt top schat”, ja sorry, maar dat is toch gewoon liefde??
  • ik leerde nieuwe mensen kennen. Waar ik twee jaar geleden bijna oneerbiedig mensen gewoon heb weggestreept in mijn leven (wie wil ik nog in mijn leven en wie niet?) heb ik in 2019 zorgvuldig weer mensen toegelaten. Dit klinkt allemaal een beetje..tja…maar ik wil gewoon niet mijn al kostbare tijd verdoen aan mensen die mij geen energie geven. Ik wil mensen in mijn leven die iets toevoegen. En ik ben ook op een leeftijd, laten we eerlijk zijn, dat je niet snel meer vriendschappen sluit. Ik ben dus daarom des te meer dankbaar voor de mensen die ik ontmoet heb, vrouwen waar ik tegen op kijk, die mij inspireren, die mij echt energie geven.
  • ik heb, voor mijn doen, heel veel gesport in 2019 en ben lichamelijk zoveel sterker geworden. Again: dankbaar want je gezondheid is zo ontzettend belangrijk.
  • en het mooiste denk ik wel is dat ik zo ontzettend geleerd heb dat het niet om mij gaat. Klinkt een beetje tegenstrijdig aangezien alle bovenste puntjes met “ik” beginnen, maar ik meen het wel. Dat het vooral gaat om de zorg voor anderen. Hoe klein dan ook. Is het niet dat ik mijn kinderen aankleed of kook voor mijn familie of met mijn vrijwilligerswerk, het zijn kleine dingen maar ze tellen wel mee.

Zine 1 “Liefde” (2019). Boek 1. “Ik ben er (ook) nog” (maart 2020). Ben trouwens ook nog eens moeder.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store